POZİTİF DİSİPLİN

 

‘’Araştırmalara göre vurma, utandırma şeklindeki cezalar, istenmeyen davranışların, yaramazlıkların artmasına, buna karşılık benlik değerinin azalmasına, ahlaki yargıların zayıflamasına sebep olur. Yine araştırmalar, bu çocukların öfkeli, depresif ve saldırgan olma eğilimlerinin daha fazla olduğunu Ortaya koymuştur.’’(Yavuzer,2005).

 

Çocuk yetiştirmedeki asıl amaç, çocukta sağlıklı kişilik oluşturmaktır. Kişiliğin temelleri 0-6 yaş arasında atılır. Bütün çocuklar elbet kendilerine özgü birer kişilik geliştirecekler. Önemli olan, gelişim basamaklarının örselenmeden aşılarak, kişiliğin ‘’dengeli’’ ve ’’uyumlu’’ olabilmesidir.

 

İnsanları bir arada tutan en önemli etken, karşılıklı yararlanma ve dayanışma ihtiyacı değil midir? Çocuklukta alınan sevginin hem anne hem de baba kaynaklarından alınması gerekmektedir. Bu sevginin sürekli olması da kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ancak bu gösterinin iki uçta olması olumsuz sonuçlar doğurabilir.

 

Aşırı Sevgi Gösterisinde Bulunan Anne-Babalar Kimlerdir?

 

 -     Çocuk ayaklandıktan sonra ,’’ya düşerse’’ diye kaygılanıp kucağından indirmeyenler…

 -     Dişleri çıksa bile ezme mamalarla beslemeye devam edenler…

 -     6 yaşına geldiği halde kendi başına yemek yemesine müsaade etmeyenler…

 -     Büyük bir insanı doyuracak kadar dolu tabağı oyunla, masalla, hatırla yedirmeye çalışanlar…

 -     Oyun çağına gelmiş çocuğu ‘’ya bir şey olursa’’ diye oyuna bırakmayanlar…

 

Sevgisini Yeterince Gösteremeyen Anne-Babalar Kimlerdir?

 

-      Gezmesine, çalışmasına engel olduğundan yakınıp, çocuk bakımını ağır bir yük gibi görenler…

-      Kusurlarını hiç kaçırmayıp, olumlu niteliklerinde gözleri körleşenler…

-      Yapılan her yaramazlığı abartan, başına kakan, bağışlamayanlar…

-      Olumlu davranışı ödüllendirmeyip olağan sayanlar…

-      Soğuk tutumu sezip, dikkat çekmek isteyen çocuğun aşırı davranışlarına karşılık daha çok ceza verenler…

 

DİSİPLİNDE POZİTİF KONTROL NASIL SAĞLANIR?

 

Bir anne-baba ilk önce çocuktan yapmasını istediği şey konusunda kararlı olmalıdır. Önceden kendi aranızda konu hakkında konuşup ortak bir karar verebilirsiniz. Kararlı bir ses tonuyla isteğinizi anlattığınızda, çocuk bu duruma zamanla alışıp istenileni uygulayacaktır.

 

Çocukta ‘’annem bağırır, çağırır, susar. Ben dediğimi yine de yapmış olurum. ’düşüncesini kaldırmak için kesin kurallarınız olmalıdır. Çocuk ‘’annem hayır dediyse o,olmayacak’’fikrini kabullenmesi gerekmektedir.

 

Disiplindeki en önemli ilkelerden biride, aynı konu hakkındaki kurallarınızın zaman aşımına uğramaması aksine bu kuralların süreklilik kazanmasıdır. Zaman içinde koyduğunuz kuralları unutursanız, diğer koyacağınız kurallar çocuk için kesinliğini yitirir.’’hatırlıyorsan ben bunu daha öncede onaylamamıştım. Bu konudaki fikrim değişmedi.’’

 

Ev curcuna halinde ve kulaklarınızda alarmlar çalmaktadır. Böyle durumlarda soğukkanlılığınızı koruyabilmeniz çok önemlidir.’’böyle bağırdığın sürece başıma ağrı giriyor. Buna devam edeceksen ben yan odaya geçiyorum.’’

 

Ödüllendirme bir çocuğun olumlu niteliklerini koyabilmesi için en önemli faktördür. Ancak buradaki en önemli nokta, çocuğa yaptığınız sevgi gösterisinin birer ödül olmadığıdır. Zaten o sevgi onun yemek, içmek gibi temel ihtiyaçlarından biri. Siz sevginizi her zaman gösterin. Ödül olarak çocuğunuza onu çok sevdiğinizi söylemek veya ceza olarak sevginizden mahrum etmek kesinlikle kaçınılması gereken davranıştır.

 

 

KAYNAKLAR: Yavuzer, Haluk. ’’Çocuğu Tanımak ve Anlamak’’,2005.

Yörükoğlu, Atalay. ’’Çocuk Ruh Sağlığı’’,2004.

Rehberlik

Copiright 2014

Tüm Hakları Saklıdır